MENI
Naslovna » Aktuelnosti » U Novom Sadu počinje izgradnja fabrike čokolade kompanije „Barry Callebaut“

U Novom Sadu počinje izgradnja fabrike čokolade kompanije „Barry Callebaut“

23.09.2019.

Predstavnici Vlade Republike Srbije i menadžmenta kompanije „Barry Callebaut“ u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potpisali su Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, kao i Ugovor o sredstvima podsticaja. Ugovori se odnose na realizaciju investicionog projekta izgradnje izvozno orijentisanog proizvodnog pogona čokolade u Novom Sadu. Potpisnici ugovora bili su ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, finansijski direktor „Barry Callebaut“ za zemlje EMEA Darko Šuman, generalni menadžer „Barry Callebaut“ za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Borislav Vićentić.

- Kompaniji „Barry Callebaut“ preneli smo zemljište od 2 hektara i 9 ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, bez naknade, a oni su se obavezali da investiraju u izgradnju fabrike čokolade primenom najmodernijih tehnologija, da zaposle preko 100 ljudi na neodređeno vreme, i da finansiraju materijalna i nematerijalna sredstva sa 45 miliona evra – izjavio je Jovan Vorkapić.

Ministar Knežević istakao je da dolazak ovako moćne firme, predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao: „Ovo je velika stvar za Novi Sad. Zahvaljujući podršci Vlade i Predsednika republike, nastavljamo inevesticioni ciklus, dobijamo nove pogone, otvaraju se nova radna mesta. Međutim ovde nije reč o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera. Novi Sad je dobio jedan od najvećih svetskih brendova u oblasti proizvodnje čokolade, firmu koja ima svetski premijum brend, i ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati. Grad Novi Sad će se truditi da bude dobar domaćin, u šta su se oni uverili u prethodnih deset meseci, jer smo pokazali da možemo biti partner u realizaciji tako velike investicije. Jedan od bitnih razloga da izaberu baš Novi Sad jesu ljudski resursi, i velika je stvar što je već uspostavljena saradnja kompanije sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom. Za nas je dobitna kombinacija saradnja nauke i obrazovanja sa privredom i proizvodnjom“.

U narednom periodu ulazi se u sledeću fazu investicije, a to je početak građevinskih radova.

Informatror o radu Registar nepokretnosti u javnoj svojini Stvari u javnoj svojini koje su predmet otuđenja Izvod banke kao dokaz o uplati
 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19  Narodna skupština Republike Srbije Predsednik Republike Vlada Ustavni sud Srbije Vrhovni kasacioni sud Srbije Republičko javno tužilaštvo